Излезе от печат историческият роман „Хипатия – настоящи врагове с древни лица”. Автор на произведението е Чарлз Кингсли и за първи път книгата е издадена през 1853 г. За да се появи романът за първи път на българския пазар, основната заслуга е на Людмила Найденова, която преведе за българските читатели това вълнуващо произведение.

Хипатия е единствената жена, призната за универсален гений от калибъра на Питагор, Архимед, Авицена, Леонардо Да Винчи, Коперник и Айнщайн. Изявила се е най-вече като философ, математик и астроном. Живяла е в края на IV век (350-370 – 415 г.) в Александрия, която по онова време е била един силно развит, космополитен град, сборище на различни култури – от вече залязващото влияние на древните гърци и египтяни до все още процъфтяващото римско господство и възхода на ранното християнство. Имало е значително присъствие и на други древни народи, като евреи, готи, македонци и траки. Неслучайно Александрия се е считала за столицата на Африка, а който владеел Александрия, практически владеел и Африка.

В този велик за времето си град, включен в границите на Източната Римска империя, Хипатия е била една твърде забележителна личност. Според съвременниците й, тя е била превъзходна във всяка една област – не само с изключителната си интелигентност, но също така и с невероятната си красота. Освен това, блестящо се е проявявала във всичко, с което се е захванела, включително и в политиката.

Сократ Схоластик в труда си „Църковна история“ я описва така: „Имаше в Александрия една жена на име Хипатия, дъщеря на философа Теон, чиито постижения в литературата и науката надминаваха значително тези на всички други съвременни философи. Владеейки до съвършенство школите на Платон и Плотин, тя обясняваше принципите на философията на слушателите си, много от които бяха дошли отдалече, за да търсят съвет. Благодарение на нейното самообладание и изтънчени маниери, придобити чрез умствена култивация, тя не рядко се появяваше в обществото в присъствието на магистрати. Също така, тя не се свенеше да посещава събрания на мъже. За всичко това, поради извънредното ѝ достойнство и сила, хората ѝ се възхищаваха още повече.

Като дъщеря на математик и философ от гръцки произход, Хипатия следва стъпките на баща си и създава собствена школа в Александрийския Музеон, където се е помещавала също и Александрийската Агора – най-богатата за времето си библиотека. При нея се стичат, жадни за познания или напътствие, много от най-влиятелните особи. Освен от описанията на историците, за трудовете й се знае твърде малко, тъй като повечето са унищожени. Известно е, че се е занимавала и с музика, правила е механични изобретения и е доразвила различни математически формули.

Можете да закупите книгата от щандовете на „Сиела„, както и онлайн ОТТУК.

Категория: