Благотворителна кампания „Споделен хляб“ набира хранителни продукти за самотни възрастни хора и деца в неравностойно положение в Добрич. Организатори на инициативата са Клуб за народни танци „Жътвари“ и фондация „Милостиво сърце“. Целта на кампанията е да се подпомогнат в навечерието на зимните празници деца и възрастни, които се нуждаят от подкрепа, споделиха в ефира на Дарик радио Мая Бърдарова – ръководител на Клуб за народни танци „Жътвари“, и Александър Иванов – председател на фондация „Милостиво сърце“ и ръководител на приют за бездомни хора.

Мая Бърдарова припомни, че преди година клуб „Жътвари“ е организирал подобна благотворителна инициатива, в резултат на която са предоставени хранителни пакети на 350 възрастни потребители на Домашния социален патронаж. Сега, освен пакетирани храни – брашно, ориз, захар, консерви, макарони, олио и други, ще се събират и перилни и почистващи препарати. Тези препарати  са предназначени за социални центрове, в които са настанени деца и младежи, поясни Александър Иванов.

Кампанията вече е започнала и ще продължи до 15 декември. В центъра на града ще бъде поставен голям билборд с информация за начина, по който се събират пакетираните продукти. Ще бъдат изписани и телефоните за контакт с организаторите. Хората, които искат да се присъединят към дарителската кампания, могат да носят продуктите в спортната зала на Висшето училище по мениджмънт, където репетират съставите на клуб „Жътвари“. Там винаги има човек от 17 до 20 ч. 30 мин. вечерта, увери Мая Бърдарова. В социалните мрежи, предимно във Фейсбук, също има информация за кампанията и вече има постъпили дарения от Добрич и от други градове в страната.

Седем училища в Добрич вече са заявили, че ще участват в инициативата. Ученици се включват като доброволци и ще раздават флаери на гражданите. Над десет фирми и почти всички фолклорни клубове също са обявили, че ще подкрепят каузата. „Искаме да зарадваме хората, които се нуждаят от подкрепа. Хубаво е, че много хора ни помагат доброволно и ние изпитваме удовлетворение, чувстваме се добре, че можем да помогнем на хора в затруднено положение. “ – коментира Мая Бърдарова.

Приютът, на който Александър Иванов е ръководител, е създаден преди седем години. В него са подслонени шестима мъже бездомници, такъв е капацитетът на сградата. Приютът се издържа само от дарения, но всекидневието е изпълнено с много предизвикателства, свързани не само с осигуряването на храна и подслон. Много често обитателите са  без документи за самоличност или имат сериозни здравословни проблеми. „За изминалите седем години сме помогнали на над 30 души“ – каза ръководителят на приюта.

„Нашата цел е да няма гладни хора на улицата, нито един да не гладува! Ще положим усилия да накараме повече хора да станат съпричастни към тази кауза, за да няма гладуващи, които ровят за хляб в контейнерите. Надявам се с помощта на всички добричлии да успеем да се справим“ – обобщи смисъла на благотворителната кампания „Споделен хляб“ Мая Бърдарова.

ЧУЙТЕ интервю с Мая Бърдарова и Александър Иванов за „Дарик Добрич“ в звуковия файл!

„ФолиАрт“ се включи в кампанията чрез безмъзмездна изработка на 4000 флайера.