Източник: в. Дневник


Ключът на 15-годишния възход на рекламна къща „Фолиарт“ в Добрич е успешният тандем между Красимир Георгиев и Николай Радев. Двойката е нестандартна, такива, каквито са и техните решения – оригинални, нетипични и печеливши. Радев е художник, а Георгиев – инженер. Инвестициите само за последните 1-2 години са над 1 млн. лв., най-вече в техника.

Началото

Можехме да си купим коли, апартаменти като другите, но решихме да инвестираме в базата и машините, разкри печелившата стратегия на двойката художникът. Двамата с Георгиев започват смело своя бизнес на един таван с един компютър. Годината е 1992. Така колелото бавно се задвижва. Настаняват се в нормален офис, постепенно закупуват нова и по-модерна техника, наемат работници. Възходът им започва през 2000 г. Тогава теглят първия си кредит от близо 40 000 лв. и купуват първата си печатна машина.

Пазар

Разгръщат потенциала си. Клиентите им са по цялото Черноморско крайбрежие от Балчик до Созопол. През последните години компанията развива дейността си в две направления – реклама и печат. Рекламата е първата любов и си остава основна дейност на съдружниците. Започнали в хаотичния и гладен за реклама пазар у нас в зората на демокрацията, продължават и до днес, като непрекъснато надграждат постигнатото. Курортният комплекс Албена е сериозен клиент, на който обръщаме специално внимание, казва Николай Радев. Освен това партньорите изработват хотелски и ресторантски консумативи, които включват всякакви рекламни материали, от които се нуждаят хотелите и ресторантите.

Признание

Почти всяка година имаме по няколко нови клиенти, обяснява Радев. От 5-6 години работят с хотелската верига РИУ. Радев сподели, че партньорът им е наложил много строги правила, защото има хотели по целия свят и държи да са с еднакво качество навсякъде. Голямата инвестиция на съдружниците е в производството на книги и на практика в момента нямат конкуренция в региона. За миналата година имат отпечатани над 360 000 книги. Реализираният оборот за 2007 г. надвишава 1 800 000 лв. с ДДС, като ръстът спрямо предходната година е 21%. Близо 14% е ръстът само за първото тримесечие на 2008 спрямо 2007 г. Целта им е постепенно да заемат част от нишата на луксозния сегмент, като първата стъпка вече е направена – да издават книги с твърда подвързия. Плановете за тази година са в сферата на оптимизация на производството, особено в ръчните процеси.

Акценти

Нова инвестиция от 500 хил. лв.

В началото не спирахме да работим въпреки многото скептици около нас. Имахме цел – да натрупаме опит и да станем професионалисти. Потенциала го имаше, но опитът ни липсваше, а всеки нов клиент беше предизвикателство. Всеки път правехме нещо ново.

Първият ни девиз беше „Дръзко, модерно, различно“. Има клиенти, които ни познават от тези времена и ни свързват с дръзките и нестандартни идеи.

Преди половин година „Фолиарт“ с екип от 50 души се настаниха в нова база на площ от 3.5 дка в индустриалната зона на Добрич. В нея са вложени над 500 000 лв. За качеството и отличната визия на продуктите във фирмата се грижи дизайнерският отдел, в който работят 5 отлични дизайнери. Въпреки че е позиционирана в Добрич, мащабът на работа на компанията се съизмерима с още две такива за Североизточна България.

„Фолиарт“ – различно, дръзко и винаги модерно!