19-годишната Татяна Иванова от Добрич, чиято мечта е да стане първата българка в Космоса, успешно участва в първия си полет в рамките на Космическата академия в Мелбърн (щата Флорида, САЩ). В профила си във фейсбук Татяна сподели видео, на което се вижда как участва в полет, след като пристигна този месец във Флорида, където след селекция е приета в космическа академия (ВИЖ ВИДЕОТО ТУК!).

Татяна е участвала в полет на самолет за акробатика, като за момент е била в пълна безтегловност. Върху теб се упражнява 3g, 4g, 5g, сподели за радио „Добруджа“ Татяна. Тя дори е помолила пилота да го вдигне още и са достигнали  до 6.1g.

Припомняме, след селекцията на Международния институт по космически науки и проект PoSSUM, тя е сред приетите за участие в единствената програма в света, тренираща и сертифицираща кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. Космическата академия се провежда в партньорство с двата космически университета в щата – Florida Institute of Technology и Embry-Riddle Aeronautical University. Треньори в програмата са пенсионирани астронавти на НАСА.

Тренировките на космонавтите ще включват симулатори на самолети за висш пилотаж, както и тренировки в среда на микрогравитация.
Участието на момичето от Добрич в космическата академия се финансира от Фондацията на рапъра Явор Янакиев – 100 кила, NEXO, Ложа “Яйлата” и Драгневи АГРО.

Източник: dobrudjabg.com


Вижте още:

МЕЧТА ЗА КОСМОСА: Пътят на едно българче към звездите

Момиче от Добрич с реален шанс да стане първата българска космонавтка

„Искам да бъда първата българка в космоса“

Таня и звездите

100 кила помогна на момиче от Добрич