Срещаме се с Татяна Иванова дни преди да навърши деветнадесет, тъкмо отива към магазин за музикални инструменти, за да си купи нови палки за барабаните. На партито за рождения си ден, което организира с приятели от родния ѝ Добрич и състуденти от Софийския университет, със сигурност ще свири. Може би точно тези палки ще вземе някой ден със себе си в Космоса.

Татяна вече е по-близо до сбъдване на мечтата си да стане астронавтка, защото е приета в програмата, която обучава и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет. След селекцията на Международния институт по космически науки и проект PoSSUM, през февруари тя заминава за САЩ.

Космическата академия се провежда във Флорида в партньорство с двата космически университета Florida Institute of Technology и Embry-Riddle Aeronautical University. След време Татяна Иванова може да е първата българка астронавтка, но няма да е първата музикантка в Космоса: един от вдъхновителите ѝ е канадецът Крис Хадфийлд, който свири на китара и записва песен по време на мисията си сред звездите.

Татяна гледа към звездите от 15-годишна не само с възхищение, но и с план някой ден да полети към тях. Идеята назрява, след като участва на космически лагер в Турция – „допреди това никога не съм мислила, че ще се занимавам с наука, защото въобще не вярвах в себе си“. Там изпробват симулатори с една шеста гравитация, като на Луната, с условия за връщане към земна гравитация след космическа мисия. Разиграват мисии в совалки, занимават се с роботика, хидропоника, отборни игри. След това вдъхновяващо преживяване печели стипендия за друг космически лагер, този път в Хънтсвил, Алабама. „Бях в симулатор, който се ускорява, поставяйки те в три пъти по-силно притегляне, и тялото ми отказа, не можех да си вдигна ръцете и краката, имах чувството, че ще си глътна езика“, спомня си Татяна. За сравнение – космонавтите преживяват 5-6, а военните пилоти 8-9 пъти по-силно притегляне.

Тези трудности ни най-малко не стряскат тийнейджърката от Добрич, напротив, мотивират я и усилията, които преди това е полагала в овладяване на модерния балет, барабаните и уроците по пеене, започва да насочва към науката: физиката, астрономията и математиката се превръщат в нейната нова страст. Това, разбира се, не ѝ пречи да продължава да ходи на уроци по пеене и да участва в различни рок групи. Музиката е в кръвта ѝ от малка, когато ходи с баща си в любимия му рок клуб, където учи барабани – „почти всяка вечер ходехме с нашите и в главата ми бяха само барабани, барабани“. Не може рок барабанистка без пиърсинги и Татяна не се ограничава с един или два, а с цели дванадесет. На върха на ухото й е кацнала елегантна стрела, която идеално се вписва в начина, по който преследва мечтите си: с постоянство, докато не уцели целта.

Пример за устрема ѝ е един случай отпреди няколко години – минава покрай Младежкия център в Добрич, вижда, че оттам излизат много хора, и проверява какво е събитието. Оказва се, че тогавашният министър на образованието е на посещение и Татяна Иванова веднага решава да му разкаже колко много иска да си направи клуб по астрономия в училище. Жена от публиката я чува и им дарява пари за хубав професионален телескоп. „Гледахме луните на Сатурн, невероятно удоволствие е.“ Тя не спира да кандидатства и за различни лагери и обучения, одобряват я за школата по астрофизика „Бели брези“ до Ардино, Кърджали, където идват лектори от MIT и Кеймбридж. „Там въздухът е толкова чист, през нощите наблюдавахме небето до изгрев слънце и всеки си имаше задача, аз вписах над 500 метеора на специална карта“, казва Татяна. Съвсем логично пътят ѝ продължава към специалността „Инженерна физика“, която изучава в момента в СУ. Тази година, точно преди да започнат първите ѝ лекции, вече като млада студентка се включва в Space Challenges Вootcamp (организиран от българската фирма за сателити EnduroSat) в Гела в Родопите, където идват водещи експерти от НАСА, Европейската космическа агенция и Станфорд.

Татяна Иванова е и част от българския екип, разработващ проект в конкурса на НАСА за изграждане на база за живот на Марс, който премина успешно селекцията дотук и е сред полуфиналистите: „Целта ми е не да съм турист в Космоса, а да работя там като учен.“

Но въпреки целия й ентусиазъм, усърдие и натрупани знания обученията за астронавти изискват много пари. „Аз съм от съвсем нормално семейство, което със сигурност не е богато“, казва Татяна. За неин късмет жената на рапъра Явор Янакиев, известен като 100 кила, е от Добрич и от местните медии научава за мечтата на Татяна. Рапърът е създал фондация „100 слънца“ за подпомагане на талантливи деца и ще осигури финансирането на обучението й през февруари в САЩ. „Това си беше истинско чудо, но и фактът, че ме одобриха за програмата на PoSSUM, е невероятен, тя се финансира от НАСА и за нея кандидатстват хиляди хора от цял свят.“ По принцип изискват завършен бакалавър, но нея я приемат, въпреки че е само първи курс. Ако завърши успешно програмата, това е само първото стъпало към редица други обучения, сертифицирани от НАСА, които трябва да изкара и за които отново ще ѝ е необходимо финансиране.

Сега има реален шанс и да намери дълготрайни спонсори: след като публикува собственото си интервю с местна медия от Добрич в Linkedin, се случва нещо необяснимо, според Татяна. Обичайно постовете ѝ имат по 20 – 30 лайка, а това интервю се превръща в абсолютно вайръл новина и стига до хиляди хора. Свързват се с нея от българската криптобанка Nexo и има шанс да подпишат договор за спонсорство.

Дори ако това стане и Татяна Иванова завърши всички сертификационни курсове, тя не би могла да полети в Космоса от името на Европейската космическа агенция (EKA), защото България не е пълноправен член. В момента сме в края на предприсъединителен период за приемане, който продължава пет години.

Свързахме се с Дирекция „Икономическа политика“ в Министерството на финансите, която отговаря за партньорството с ЕКА, за да разберем какво предстои. Отговориха ни, че имаме три опции: да удължим предприсъединителния период, да станем асоцииран член или да кандидатстваме за пълноправно членство. „Асоциираното членство предоставя широки възможности за участие в избираемите програми на ЕКА и достъп до тръжните конкурси без ограниченията, характерни досега, но в условията на висока конкуренция. Недобро представяне на българските участници в търговете на ЕКА носи риск от непостигане на геовъзвръщаемост. Финансовите ангажименти и институционалната подкрепа стават по-високи. Досегашните резултати почти изключват възможността за пълноправно членство.“ Ограничителният характер, който имат търговете по време на предприсъединителния период, дава възможност на България да си възвърне инвестицията, защото българските фирми се състезават само помежду си, а ако сме асоциирани членове, ще бъдат в истинска конкуренция с всички останали.

През лятото Татяна успява да говори с главния изпълнителен директор на ЕКА, който е лектор на събитие, където присъства и тя. „Има много гениални учени, които не могат да се издигнат на по-високи позиции в ЕКА, защото не сме пълноправни членове, затова не можем и да изпратим астронавт българин“, казва тя. Какво следва тогава за нея? „Ще търся начин да взема чуждо гражданство и да излетя в Космоса от друга държава.“

Мечтата на Татяна Иванова и най-вече сигурните стъпки, с които върви към осъществяването й, със сигурност вдъхновяват и малката ѝ сестра, както и други млади българи. Приятелят ѝ я подкрепя и се радва за нея, въпреки че от време на време се шегува да не би да замине за Марс с еднопосочен билет и да забрави да се върне при него. „Може би заради това една от младите астронавтки, които следя в Instagram, Алиса Карсън, казва, че не иска да има гадже, за да не се обвързва емоционално, но аз си държа на него, заедно сме от две години“, споделя Татяна Иванова. И допълва, че той е талантлив певец, още по-млад дори от нея и в момента е концентриран в кандидатстването си за университета, което ни най-малко не й пречи, защото самата тя се бори с висшата математика и подготовката си за програмата, която тренира и сертифицира кандидат-астронавти за участие в суборбитален полет.

Източник: в. Капитал