Златен“ символизира поминъка, златната реколта, богатството, което се добива в нашия край, своеобразното богатство на хората, които живеят тук – и като интелект, и като култура. „От векове“ е препратка към нашата история. „Сноп“ е събирателната дума, която обединява всичко в едно. Както Добрич е центърът на Добруджа, така и снопът е центърът, който обединява. Изречението е кратко, звучи поетично и добре покрива това, което ние търсихме“, обясни Николай Радев, управител на „ФолиАрт“ ООД.


Днес бе обявен избраният измежду 79 предложения от общо 30 участници туристически слоган – „Добрич – златен сноп от векове“.

Изборът бе обявен на пресконференция на журито. В него влизат Николай Мирчев – председател на дружество „24 Добрич“ при Съюза на българските журналисти, Сашо Серафимов – председател на Сдружението на писателите – Добрич, Димитър Димитров – председател на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите регион – Североизточна България, област Добрич, Николай Радев – управител на рекламна агенция „ФолиАрт“ и Галина Миткова – началник на Канцеларията на кмета.

В края на миналата година, след решение на Консултативния съвет по туризъм да се търси туристическият слоган на Добрич, направихме допитване за лого и за слоган, припомни Галина Миткова. Получени са 44 отговора за три конкретни питания и 20 изредени от добричлии предложения за туристически слоган. При първото обявяване на конкурса имаше 12 участници с 33 предложения.  Тогава журито реши, че няма да избере слоган. При второто обявяване има 30 участници със 79 предложения. Измежду тях журито отся три и всеки от членовете му ги е обсъдил със своя бранш и с хора, чието мнение цени, за да се проучат нагласите, посочи тя.

Трите текста, измежду които журито е правило избор, са „Добрич – да докоснеш синевата“, „Добрич – небе голямо, колкото Земята“ и „Добрич – златен сноп от векове“.

Окончателното решение на журито е, че най-подходящият слоган е „Добрич – златен сноп от векове“. Според журито, той най-комплексно отразява историята, настоящето, асоциациите за Добрич и Добруджа. В аргументите си журито заяви също, че слоганът „Златен сноп от векове“ е своеобразно съчетание на поминък и история – две основни неща, които са характерни за Добрич и Добруджа.

Златен“ символизира поминъка, златната реколта, богатството, което се добива в нашия край, своеобразното богатство на хората, които живеят тук – и като интелект, и като култура. „От векове“ е препратка към нашата история. „Сноп“ е събирателната дума, която обединява всичко в едно. Както Добрич е центърът на Добруджа, така и снопът е центърът, който обединява. Изречението е кратко, звучи поетично и добре покрива това, което ние търсихме“, обясни Николай Радев. Относно евентуални упреци, че Добрич не е многовековен град, той подчерта, че се гради история и слоганът е, както за вековете назад във времето, така и за вековете напред.

Автор на предложението е Димитър Серезлиев. Той е роден през 1931 г. Завършил е Националната художествена академия. Пенсионира се като професор по плакат в НХА. Автор е и на други лога на населени места. От програмата за туризъм са предвидени 2000 лева, с които ще бъде награден авторът на идеята, спечелила конкурса.

Димитър Димитров подчерта, че туристическият бранш чака от 15 години Добрич да има слоган, а след това и лого. Оттук нататък ние ще можем да заявим необходимите рекламни сувенири, които ще бъдат сложени в нашите туристически обекти – хотели, заведения за хранене и др. Ако се достигне до консенсус с Общината за изграждане на Туристическия информационен център, там също ще има такива рекламни материали, посочи Димитров.

Предстои да се направи проучване в Патентното ведомство за идентичност и сходство на предложението и ще бъде обявен конкурс за туристическо лого, задължителен елемент във визуализацията на което ще бъде избраният слоган.

Източник: ТопНовини